top of page
IMG_5464.png

OVER ARISTOS QUARTET


Het Aristos Quartet is een internationaal kwartet gevestigd in Den Haag. Het werd in 2008 opgericht door Evelien Jaspers en Otto Bakker.
Na hun individuele bacheloropleidingen in Den Haag en Rotterdam studeerden de leden van het Aristos Kwartet vier jaar intensief als kwartet in Amsterdam. In 2015 waren zij het eerste kwartet dat afstudeerde in de nieuwe Master Strijkkwartet aan het Conservatorium van Amsterdam. Hierna vervolgde het kwartet haar studie met de postacademische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.
Het kwartet werd regelmatig gecoacht door Marc Danel, Stefan Metz en Dmitry Ferschtman. Maandelijks namen ze deel aan masterclasses gegeven door gerenommeerde docenten zoals prof. Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera, Peter Cropper en Johannes Meissl.
Door deelname aan vele cursussen in binnen- en buitenland kreeg het Aristos Quartet de kans om samen te werken met 's werelds beste kamermuziekdocenten zoals Rainer Schmidt, Heime Müller, Sandor Devich en leden van Cuarteto Casals, Danel Quartet, Cuarteto Quiroga, Jerusalem Quartet en Artemis Quartet.
Het Aristos Quartet trad op in concerten en festivals in Nederland (Grachtenfestival, Festival Classique, Delft Kamermuziekatelier, Zeister Muziekdagen, Orlando Festival), Duitsland (Internationales Sommerakademie Nordhorn, International Chamber Music Campus Weikersheim), Roemenië (Tiberius Festival), Schotland (Edinburgh Festival ), Frankrijk (stichting ProQuartet) en Spanje (International Quartet Academy by Cuarteto Casals). Een of twee keer per jaar treedt het kwartet op in minitours door Frankrijk in prachtige kerken.
Het repertoire is breed; van Boccherini tot Janacek, van Sweelinck tot Röntgen. In 2016 schreef componist Carlos Michans speciaal voor het Aristos Quartet zijn 3e strijkkwartet 'Lacrimae'. In 2018 reisde het kwartet naar Praag voor een ontmoeting met hun mentor en vriend Pavel Fischer (Skampa Quartet) waarmee zij werkten aan zijn kwartet "Morava" en ander Tsjechisch repertoire, dat een speciale plaats inneemt in het hart van het Aristos Quartet.
De leden zijn erg dankbaar dat ze tijdens hun studie studiebeurzen hebben gekregen van de Nederlandse Strijkkwartet Academie, het Kersjesfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Sinds 2018 word het kwartet gesponsord door Jargar Strings.
Als jong, levendig en veelzijdig ensemble wil het Aristos Quartet de meest intieme en intense vorm van muziek maken delen met luisteraars van alle leeftijden en achtergronden over de hele wereld!

bottom of page